0




Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Για μια ακόμα χρονιά, το «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, μένει πιστό στο ραντεβού του, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με δυνατούς συμβολισμούς, στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, από τις 4 έως τις 8 Μαΐου.

Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι Πόντιοι εξακολουθούν να βιώνουν και να διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους. Στις πενθήμερες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες.

Και το 3ο ποδοσφαιρικό συναπάντεμα Προσφυγικών ομάδων, «ανοίγει» την αυλαία αυτών των εκδηλώσεων στα Σούρμενα. Άλλωστε μια από τις ομάδες, που έχει κοινές ρίζες καταγωγής με την ΑΕΚ, είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Σουρμώνων. Μάλιστα οι «κοκκινόμαυροι» των Νοτιανατολικών περιοχών της Αττικής, είναι ίσως από τα πιο παλιά και ιστορικότητα σωματεία της χώρας. Και τούτο, γιατί ο Α.Σ Σουρμένων, ιδρύθηκε το 1939, όταν ακόμη τα Σούρμενα, ως περιοχή, δεν είχαν οριοθετηθεί με τη σημερινή τους μορφή.


Και οι ιδρυτές του Αθλητικού Συλλόγου Σουρμένων, ήταν Μικρασιατικής καταγωγής και Πρόσφυγες. Όπως ακριβώς ήταν και η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής,  οι οποίοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, υποχρεώθηκαν να αφήσουν την ομώνυμη παράλια πόλη του Πόντου στη βορειοανατολική Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στην βόρεια πλευρά του νυν Δήμου Ελληνικού-που την χωρίζει η Λεωφόρο Βουλιαγμένης-και ονόμασαν την περιοχή Σούρμενα, επειδή προέρχονταν από την ομώνυμη περιοχή του Πόντου.

Και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, είναι ίσως από τις πιο δραστήριες σε όλη την χώρα. Μάλιστα στην εβδομάδα της Διακαινησίμου, για την Ορθοδοξία, αυτή δηλαδή, που υπάρχει από την Κυριακή του Πάσχα, μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οι Πόντιοι των Σουρμένων Αττικής, κάνουν σειρά εκδηλώσεων, για να τιμήσουν την καταγωγή τους. Οι εκδηλώσεις λοιπόν ξεκινάνε από σήμερα 4 Μαϊου, με το  3ο ποδοσφαιρικό συναπάντεμα Προσφυγικών ομάδων και  κορυφώνονται  την Κυριακή του Θωμά, όταν και  αναβιώνουν, εδώ και 94 χρόνια, το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.892982397477473.1073742773.106197116156009&type=3

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟhttps://www.facebook.com/media/set/?set=a.893080924134287.1073742774.106197116156009&type=3





Δημοσίευση σχολίου

ΗΠΕΙΡΟΣ


 
Top